14 Ekim 2010 Perşembe

Postmodernism Project News

İzmir Gençlik Gönüllüleri ve Milas Anadolu Meslek Lisesi'nin hazırladığı Gençlik Değişimi Projesi kapsamında Slovenya, Litvanya ve Portekizli öğrenciler postmodernizm konusunda fikir alış verişinde bulunmak üzere Milas'a geldi. 

Avrupa Birliği gençlik projeleri için İzmirGençlik Gönüllüleri tarafından hazırlanan ve MilasAnadolu Meslek ve Meslek Lisesi'nin de destek verdiği Postmodernizm ve Simülasyon Kuramı çerçevesinde Slovenya, Litvanya ve Portekizli öğrenciler Muğla'nın Milas  ilçesinde fikir alış verişinde bulundular. Yabancı öğrencileri Milas'ta, Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Veysel Öz karşıladı.
Sürücü Otel'de konaklayan öğrenciler, 21 Mayıs'a kadar Milas'ta kalacaklar. Bu süre boyunca proje kapsamında çalışma yapacak olan öğrenciler, kültürler arası gece, tarihi ve kültürel mekanların gezilmesi, belediye ve sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek Milas'ı tanımaya çalışacaklar. İzmir Gençlik Gönüllüleri Derneği ve projenin yasal temsilcisi Mürşide Çağlar Örmeci, projenin Avrupa Birliği kaynaklarından finanse edildiğini belirterek, Postmodernizm ve Simülasyon Kuramı üzerine çeşitli tartışmalarla yabancı ülkelerden gelen gençleri de projeye dahil ettiklerini söyledi.
Örmeci, yaşamaya değer tek toplumun "özgür insanların kendi kendilerini yönettiği herkesin içinde eşit muamele gördüğü toplum" olduğu düşüncesinden yola çıkarak bu kavramlar üzerine çeşitli atölye çalışmaları ve aktiviteler gerçekleştireceklerini söyledi.

Bu konuda fikirlerini sunma ve bir tartışma ortamı yaratmanın yerel ve ulusal düzeyde büyük bir etki oluşturacağı konusunda fikir birliğine vardıklarını anlatan Örmeci, şöyle konuştu: "Bize göre bilim, teknoloji, sanat ve siyasal özgürlükler adına yapılan her şeyin ortak amacı ilerleme ve insan özgürleşmesidir. Oysa aydınlanma, idealizm ve tarihselcilik olarak adlandırılan büyük anlatılarla varılan sonuçların doğru olmadığı açıklık kazanmıştır.

Bizim amacımız bu projeyle bu başarısızlığın teorik temellerini anlamak aşmak olan post modern düşünceyi ve bu deneyimin en merkezi özelliklerinden biri olan gerçeklik ile simülasyon arasındaki netliğin kaybolduğu çizgiyi ele alan simülasyon kuramını incelemekti. Hümanizm, özgürlük, kurtuluş, evrensellik bilim ve akıl gibi nosyonların nasıl yerinden edildiğini geriye dönük bir sorunsallaştırma ve yeniden değerlendirme anlamında simülasyon kuramını da kullanarak ele aldık. Ayrıca simülasyon kuramının neyi iddia ettiği veya gösterdiğinin olası yorumları olan bazı varsayım ve tezlerle flört etme biçimleri üzerine düşünmemizi sağlayan Postmodernizm üzerine tartışacağız." İnsan doğasının değiştiğini belirten Örmeci, sözlerini şöyle tamamladı: "Elastikiyet kazanıyor. Akıl almaz boyutlara varmış bir toplumsal denetim sonucu ortaya çıkan tanımlanamayan ve harekete dönüştürülemeyen bir şiddet ortaya çıkıyor. Özgürlük kıyafeti giymiş bir özgür olmayan insan modeli yaratılıyor. Ciddiyet iktidar buharlaşıyor. Tarih televizyon ekranında görünüp kayboluyor. İnsan durmadan pasif bir var oluşu tetikleyen bir Oyun içerisinde aslında gerçek olmayan bir sistemin sonuçlarını yaşıyor. Bunu ortadan kaldırmanın ne ölçüde mümkün olduğu bizlere bağlıdır." 

http://www.haberler.com/genclik-degisimi-projesi-haberi/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder